6 tips till en vinnande kontaktannons

kontaktannons


eller Konsten att få napp på nätet


Kontaktannonser är nästan lika gamla som tryckkonsten självt. Innan nätet var utmaningen att lyckas beskriva sig själv på ett intressant och kärnfullt sätt med max 25 ord. Mer plats fick man inte för en kontaktannons i lokalblaskan.

På dagens dejtingsajter har du inte det problemet. Motsvarigheten till den klassiska kontaktannonsen är nätdejtingprofilen. Här kan du lägga ut texten rejält, vilket inte enbart är av godo. Och tittar du in på närmsta dejtingsajt kommer du snabbt bli varse att det här med att skriva bra kontaktannonser fortfarande är en konst.


Vad är det då som gör att vissa når omedelbar framgång medan andra misslyckas kapitalt?

Det finns ingen mirakelformel för kontaktannonser. Men vi hjälper dig att undvika de värsta fallgroparna och ger handfasta tips hur du skapar en riktigt bra nätdejtingprofil.

1. Hitta rätt ton

Ett bra trick för att få rätt anslag är att föreställa dig att du träffar någon för första gången.
Föreställ dig att du träffar en person som intresserar dig i en tillbakalutad miljö, exempelvis en bar, ett kafé eller på en fest. Fundera över vilka saker du skulle berätta om dig själv för den här personen – din nätdejtingprofil ska vara motsvarande fast i skrift.

2. Viktigast av allt är rubriken

Har du en dålig rubrik kan allt annat vara förgäves. Det första en besökare ser är oftast din rubrik och om den inte fångar personens intresse spelar det ingen roll om själva kontaktannonsen är den vackraste prosa.

Lägg ner lite tid på att hitta på en personlig rubrik som fångar upp besökaren.

”Hungrig kock med aptit på livet” får antagligen fler klick än ”Kock vill lära känna nya människor.”

3. Tänk journalistiskt

Journalister skriver alltid det viktigaste först. Huvudanledningen är att väcka läsarens intresse, men också för att snabbt ge en helhetsbild. Har du läst rubriken och ingressen vet du nästan alltid vad nyheten handlar om i stora drag.

En bra kontaktannons ska vara uppbyggd på samma sätt. Det är oftast första stycket som avgör ifall besökaren läser vidare eller inte. Men när man läser vissa kontaktannonser online är det lätt att sakna de gamla 25-ordsannonserna.

Börja med det du verkligen vill berätta för någon som ser din profil för första gången och spar de pikanta detaljerna till slutet.

4. Bilder är ett måste

Att inte lägga upp bilder på din nätdejtingprofil är ett stort misstag. Profiler utan bilder får mycket färre besökare och du kommer ha svårare att få kontakt med intressanta personer. Var stolt för den du är och våga visa det. Lägg upp bilder på dig själv som du gillar. Nätdejting är absolut ingen skönhetstävling, men de flesta som dejtar på nätet vill gärna ha en bild av personen de har kontakt med.

5. Var konkret

Försök beskriva dig utifrån det du gör och har gjort – intressen, jobb, utbildning etc. Det värsta som finns är personer som skriver saker som ”Jag är en spontan, kreativ och öppen person.”

Det är alldeles för subjektivt och det är få som inte tror att de har dessa egenskaper. Undvik i mesta möjliga mån att använda personliga adjektiv när du skriver. Beskriv istället de saker som definierar dig rakt på sak. Tex. ”Jag spelar gitarr i ett band, jag kitesurfar eller jag är arkitekt.”

Säg inte saker som att du har humor eller är rolig. Av någon outgrundlig anledning gör människor som är roliga på riktigt aldrig det. Har du humor - visa det direkt när du skriver din presentation.

6. Gå på attack

Avsluta gärna din dejtingprofil med något som uppmanar till kontakt. Det ökar dina chanser att folk ska höra av sig. ”Tror du att vi skulle trivas ihop? Hör av dig!” ”Är du också friluftsintresserad, vad sägs om svampplockning bland höstlöven?”

Nu har du fått lite handfasta tips för hur du gör för att få till en riktigt vass kontaktannons. Håller du inte med om vissa saker vi säger – strunta i dem! Det finns tusen sätt att skriva en bra kontaktannons. Viktigast är att du får till en nätdejtingprofil som du trivs med och gillar. För om du gör det finns det garanterat andra som gör det också.

Extratips:  Sajter med kontaktannonser

Känner du dig peppad att titta på andras kontaktannonser eller skriva en egen efter att läst vår lilla guide?

Här under följer en lista på några av de nätdejtingsajter som redaktionen gillar bäst:

 


No-no:s

Det finns inget värre än folk som ber om ursäkt för sig själva eller skriver något lamt som ”Jag vet egentligen inte vad jag gör här” eller ”Jag är kanske egentligen inte typen som dejtar online.” Nähe, men varför slösar du bort min tid i så fall?? Visa vem du är och att du är där för att du är intresserade av att träffa andra på sajten.

Negativa kravlistor. Folk får inte se ut si eller så, eller gilla viss musik etc. etc. Prata om vad du är intresserad av istället. Det blir trevligare och roligare för alla inblandade parter.

 

http://dejtingsnack.se/administrator/index.php